Blog, Toaletare si ingrijire

Ce faci atunci când câinelui îi este frică să facă baie?

Ce faci atunci când câinelui îi este frică să facă baie?

E timpul pentru baie. Câinele tău miroase puțin ciudat, a intrat în cine știe ce sau trebuie tuns. Dar, există o problemă, câinele dumneavoastră urăște să facă baie! Cumva, el știe ce va urma, vă vede cum scoateți șamponul pentru câini și puneți prosoapele vechi lângă cadă și, înainte să vă dați seama, a fugit sub pat, se ascunde într-un colț sau, mai rău, a devenit agresiv și mârâie și se rățoiește la dumneavoastră când încercați să-l ridicați sau să-l trageți la baie. Odată ce îți duci subiectul reticent în cadă, este o luptă constantă pentru a-l ține acolo, se zbate și încearcă să sară afară. Poate fi periculos dacă câinele dumeavoastră alunecă în cadă sau se rănește în încercările sale de a scăpa.

Ce faci atunci când câinelui îi este frică să facă baie? Cu câteva ajustări și cu ceva timp și răbdare pentru a vă antrena câinele și a crea o asociere mai pozitivă cu baia, puteți face ca momentul băii să fie mai plăcut pentru cățelul dumneavoastră care urăște baia.

De ce urăște câinele tău băile? S-ar putea să fie din cauza sunetului sau a senzației apei curgătoare, sau poate că nu-i place să simtă că îi intră apă în urechi sau în ochi. Este posibil ca în trecut câinele dumneavoastră să fi avut o experiență neplăcută cu săpunul în ochi sau cu apa prea caldă sau prea rece, sau poate că pur și simplu nu-i place senzația de blană udă; unii câini pur și simplu nu suportă apa. De asemenea, dacă în trecut câinele dvs. a avut o experiență negativă cu un uscător de păr prea fierbinte sau cu o mașină de tuns după o baie, este posibil să fi învățat să asocieze băile cu arsuri sau răni.

Cum să faci baie unui câine care urăște băile

Pentru a preveni o experiență negativă sau o aversiune față de senzațiile de baie, puteți avea grijă și considerație pentru a crea asocieri pozitive și a le minimiza pe cele negative. De asemenea, evitați să vă urmăriți câinele înainte de baie, deoarece acest lucru îi poate părea câinelui dumneavoastră un joc foarte distractiv și poate întări comportamentul.

Creați o asociere pozitivă înainte și în timpul băii


spray de descalcire
perie slicker sampon pieptene feon prosop

1. Consolidați zona băii
Hrăniți câinele în apropierea băii și întăriți zona de baie cu recompense. Aduceți recompense în baie și oferiți-le câinelui dumneavoastră lângă baie.

2. Obișnuiți câinele în zona băii fără apă
Puneți-vă câinele în baie, fără apă. Hrăniți sau periați-vă câinele, dacă îi place să fie periat, în cadă fără apă. Adăugați treptat puțină apă pentru a-l obișnui cu apa din cadă. Introduceți baia treptat, mențineți sesiunile scurte la început.

3. Plimbare și joacă înante și după baie
Plimbați-vă câinele înainte de a intra în baie, apoi îmbăiați-l și apoi jucați-vă și îmbrățișați-l pentru a crea o asociere pozitivă cu momentul băii.

4. Joacă în timpul băii
Aduceți o jucărie în cadă și jucați-vă cu câinele în baie cu și fără apă. Dacă este posibil, puneți un câine iubitor de apă să i se alăture câinelui dvs. în baie pentru a crea un model jucăuș și pozitiv pentru câinele dvs.

5. Partener de joacă
Cereți unui asistent să vă ajute în timp ce vă îmbăiați câinele. Cereți-i asistentului să ofere recompense și afecțiune câinelui în timpul băii, în timp ce lucrați calm, rapid și eficient pentru a scurta la maxim perioada de stres a câinelui.

  • Folosiți o botniță dacă câinele dumneavoastră este agresiv în timpul băii pentru a preveni rănile.
  • Folosiți suprafețe antiderapante și dispozitive de fixare adecvate pentru a evita rănirea câinelui dumneavoastră dacă se zbate și încearcă să scape.
  • Asigurați-vă că apa nu este prea fierbinte și că uscarea și tunderea după baie nu sunt prea fierbinți și nu provoacă disconfort sau arsuri.
  • Aveți un asistent disponibil pentru a vă ajuta dacă câinele dvs. este deosebit de dificil, pentru a preveni rănirea acestuia.
  • Aveți răbdare, fiți calm și pozitiv. Nu pedepsiți un câine care deja urăște baia, deoarece acest lucru nu va face decât să îl facă să nu-i placă și mai mult baia.

Concluzie

Deci, câinelui nu îi place sa i se facă baie! Ce faci atunci când câinelui îi este frică să facă baie? Puteți schimba comportamentul câinelui dumneavoastră care urăște baia cu puțină pregătire și considerație. Aflați ce anume urăște cel mai mult câinele dumneavoastră la băi și apoi lucrați pentru a minimiza acest lucru. Aflați ce îi place cel mai mult câinelui dumneavoastră, răsfățuri, joacă, plimbări etc., și asociați acest lucru cu ora băii. În scurt timp, câinele tău care urăște baia va învăța să… ei bine, poate nu-i va plăcea baia, dar cel puțin nu o va mai urî la fel de mult!