Toaletare si ingrijire

Cum funcționează șampoanele de albire

white dog

Despre cum funcționează șampoanele de albire Culoarea blănii câinilor – șampoane specializate pentru câini cu blana albă perfectă

Culoarea blanii câinilor este o chestiune de genetică și este determinată de genele lăsate moștenire de părinți copiilor. Foliculul fiecărui fir de păr este înconjurat de celule pigmentare care transportă melanina către părul în creștere. Culoarea blănii câinilor se formează pe baza a două tipuri de melanină – eumelanina, care dă culoarea maro-neagră, și feomelanina, care dă culoarea galben-roșie. În funcție de tipul de melanină, melanocitul foliculului dă semnalul pentru producție, obținem culoarea echivalentă pe blana câinelui. Deci, în cazul culorii părului alb, practic nu există producție de melanină. De fapt, părul este transparent – ​​translucid, iar noi percepem albul datorită modului în care lumina este reflectată pe păr.

Prin urmare, putem înțelege de ce orice pigment din mediul extern poate afecta culoarea albă a blanii. Praful, umezeala, alimentele și diversele pete din mediul înconjurător pot lăsa pete sau pot face blana să pară gălbuie, gri sau pătată, iar în timp ce în restul culorilor o baie poate îndepărta pigmenții, acest lucru nu se realizează atât de ușor pentru câinii albi, deoarece părul alb îi absoarbe. Prin urmare, este nevoie de produse de curățare și îngrijire specializate pentru blana albă, care să-i redea culoarea albă.

Reprezentanții caracteristici ai câinilor cu păr alb sunt rase precum Maltese, White West Highland Terrier (westie), Samoyeds, Bichon Frise, White Poodles, White Shepherds și alte câteva rase, precum și diverse combinații care, după cum am menționat, au blana alba din cauza genelor moștenite.

Pentru a ajunge direct la subiect, există șase tipuri de șampoane de albire. Fiecare are avantajele și dezavantajele lui.

Tipuri de șampoane de albire:

1. Șampoane cu vopsea indigo

Acest tip de șampon își atinge obiectivul adăugând culoarea violetă (albastru indigo) paletului portocaliu/galben contracarând astfel tonurile galbene ale părului și dând rezultatul unui alb vibrant. Cu acest tip, ai rezultate imediate și vizibile, dar pe termen scurt deoarece efectul său tinde să se estompeze relativ repede. Un alt punct de atenție pentru șampoanele care activează această metodă este evitarea folosirii șamponului în exces, deoarece acest lucru poate duce la o nuanță albăstruie nedorită pe blană.

Top Dog Whitening si Diamex Super White aparțin acestei categorii de șampoane pentru blană albă.

Sampon pentru caini TopDog Whitening se diferențiază deoarece minimizează pătrunderea în cortexul părului și elimină eficient nuanțele și petele gălbui, dând o nuanță albă strălucitoare, menținând în același timp blana hidratată și strălucitoare. Un alt avantaj al Top Dog Whitening față de alte șampoane de acest fel este „calitatea” culorii albe pe care o dă, reușind să o susțină datorită amestecului de TiO2 (dioxid de titan) și silicon ușor pe care îl conține.

Diamex Sampon Super White

Sampon pentru caini Diamex Super White este folosit de mulți ani de către crescătorii de bichoni si westie. Este îmbogățit cu ulei de migdale dulci si redă culoarea și strălucirea naturală a părului, reduce îngălbenirea.

2. Șampon de clarificare

Șampoanele de clarificare au un pH scăzut (3-4), mult mai mic decât pielea animalului de companie (6-7,5). Ele funcționează foarte bine pentru un strat crocant și pentru îndepărtarea murdăriei, dar au un efect coroziv asupra firului de păr pentru a „dezvălui” nuanța sa albă. Nu pot fi folosite foarte des, iar blana trebuie hidratata intens dupa folosire.

3. Șampoane de albire (cu sau fără peroxid de hidrogen)

Șampoanele de albire au un pH mult mai mare decât pielea animalului de companie. Ele erodează părul și dizolvă coloranții care au pătruns în firul de păr, dând un efect de albire solid, dar pot provoca daune și iritații intense dacă ajung în ochi. De asemenea, acestea ar trebui folosite pentru câteva minute/secunde; altfel ar putea provoca o arsură chimică a firului de păr, îngălbenindu-l.

4. Șampoane enzimatice

Șampoanele enzimatice dizolvă anumite substanțe și coloranți în păr, oferind un efect plăcut de albire, dar au nevoie de multe aplicații pentru a oferi cel mai bun rezultat. Uneori s-ar putea să nu funcționeze pe anumite substanțe/pigmenti, făcându-le adesea ineficiente.

5. Șampoane și spray-uri nuantatoare

Aceste șampoane au un nivel de pH mai mare decât cel al animalelor de companie (7,8-11,2) și urmăresc să acopere coloranții nedoriți mai degrabă decât să-i elimine. Acest efect poate dura câteva zile și există mulți pași/produse implicate în proces, ceea ce îl face o metodă costisitoare și complexă.

6. Îmbunătățire optică cu siliconi ușori și dioxid de titan natural

Sampon Colour Plus

Șamponul Top Dog Color Plus folosește această formulă unică. Conține un amestec special de siliconi și TiO2 (dioxid de titan), adsorbit pe fibrele părului și crește gradul de împrăștiere a luminii, lăsând un rezultat foarte moale și fără grăsimi pe blană. De asemenea, șamponul Color Plus oferă o culoare cu adevărat intensă, fără a coroda sau distruge fibra părului. Oferă un alb strălucitor uimitor, dar este și mai eficient pe hainele de culoare închisă, cum ar fi argintiu, negru și maro. Rezultatele luminozității și îmbunătățirii culorii sunt din ce în ce mai bune de fiecare dată când este utilizat șamponul Color Plus. Avantajul substanțial este că poate fi folosit des pentru că hidratează atât pielea, cât și părul și are un caracter foarte blând.