Blog - pet friendly, Toaletare si ingrijire

Cum să-ți ajuți câinele să facă față alergiilor cutanate

cum-sa-ti-ajuti-cainele-sa-faca-fata-alergiilor-cutanate

Introducere
Alergiile pot afecta câinii, la fel ca și oamenii și, din păcate, sunt destul de comune în rândul câinilor de toate vârstele și mediile. Identificarea tipului de alergie este crucială pentru un tratament adecvat și ameliorarea disconfortului. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de alergii la câini, cu accent pe alergiile cutanate, și vom descoperi cum o rutină de îngrijire bine planificată, cu produsele potrivite, poate ajuta la ameliorarea atât de necesară prietenilor noștri blăniți.

Tipuri de alergii la câini:
Câinii pot suferi de diferite tipuri de alergii, inclusiv de mediu, legate de alimente, mușcături de purici/insecte și reacții la medicamente. Aceste alergii prezintă diverse provocări pentru câini și stăpânii lor, manifestându-se adesea ca probleme de piele, probleme digestive sau dificultăți respiratorii.

Alergii de mediu:
Alergiile declanșate de factori de mediu precum polenul, plantele, praful și poluanții pot duce la simptome precum:

 • Mâncărime
 • Puncte fierbinți și piele inflamată
 • Urticarie
 • Mâncărimi la urechi, ochi care curg, strănut sau tuse

Alergii legate de alimente:
Alergiile legate de alimente sunt adesea rezultatul intoleranței unui animal de companie la anumite ingrediente, provocând reacții alergice ale pielii, cum ar fi mâncărime și lins excesiv, precum și probleme gastro-intestinale. Este esențial să se facă diferența între intoleranța alimentară și alergiile alimentare, deoarece acestea din urmă pot provoca reacții severe și care pun viața în pericol.

Înțepături de purici/insecte și alergii la medicamente:
Mușcăturile de purici, înțepăturile de insecte sau reacțiile la medicamente pot provoca, de asemenea, răspunsuri alergice la câini, variind de la reacții ușoare până la acute, similare cu ceea ce experimentează oamenii.

Alergiile cutanate la câini:
Alergiile cutanate, în special dermatita atopică, sunt cel mai frecvent tip de reacție alergică la câini. Aceste alergii provoacă mâncărime, puncte fierbinți, eczeme, roșeață și disconfort pentru animalul de companie. Declanșatorii pot fi sezonieri sau sporadici, în funcție de prezența alergenilor.

Cum să menții echilibrul și umiditatea pielii:
Pentru a oferi alinare și a minimiza simptomele, restabilirea echilibrului pielii și asigurarea unei umidități adecvate sunt esențiale. Pielea uscată și atopică, cauzată de o barieră cutanată slăbită, poate duce la mâncărimi persistente și izbucniri secundare, prelungind tratamentul.

Rutina de îngrijire pentru alergii ale pielii:
O rutină de îngrijire atent planificată, împreună cu utilizarea produselor adecvate, poate face o diferență semnificativă în gestionarea alergiilor cutanate la câini. Iată câțiva pași pe care îi puteți face:

 • Baie: Utilizați șampoane pentru câini special concepute pentru a trata pielea uscată, atopică. Căutați produse precum șamponul Top Dog Green Clay, Derma Equilibrium sau Baby Powder, care conțin Aloe Vera, ulei de măsline, ulei de Calendula și extract de ceai verde cunoscut pentru proprietățile lor emoliente și calmante.
  Sampon Green Clay

  Sampon Green Clay

  Sampon Derma Equilibrium

  Sampon Derma Equilibrium

  Baby Powder Shampoo

  Sampon Baby Powder

 • Condiționare: Condiționează părul și pielea câinelui tău cu produse precum Top Dog Natural Balsam, Green Clay Mask sau Leave-in Mask, care conțin ceramide vegetale pentru a menține umiditatea pielii și pentru a întări bariera pielii.
  Balsam TopDog

  Balsam TopDog

  Green Clay Mask

  Green Clay Mask

  Repair Leave-In Mask

  Repair Leave-In Mask

 • Tratament calmant: Pentru petele uscate inflamate, aplicați TopDog Unguent pentru ameliorarea rănilor. Acest produs este formulat cu o multitudine de ingrediente naturale care calmează pielea, emoliente și vindecătoare, menite să hidrateze în profunzime pielea și să-i restabilească starea sănătoasă.
  Wound-Relief-Ointment

  Wound-Relief-Ointment

Cum să-ți ajuți animalul de companie alergic

Odată stabilită cauza, vă puteți ajuta animalul de companie să evite declanșatorii în viitor. De exemplu, dacă tovarășul tău canin este alergic la polenul de iarbă, evita să-l plimbi prin câmpuri când numărul de polen este mare. Când se întorc de la o plimbare, periați praful sau iarba de pe haină sau clătiți-le. Iată câțiva pași simpli pe care îi puteți lua:

 • Păstrați-vă animalele de companie bine îngrijite, pentru a preveni nodurile de păr care prind praful, semințele de iarbă sau polenul
 • Aspirați regulat pentru a reduce praful și acarienii
 • Hrăniți cu mâncare de bună calitate
 • Tratează toate animalele de companie din casa ta pentru purici în fiecare lună cu un produs recomandat de medicul veterinar
 • Utilizați un spray de uz casnic pentru purici pentru a ucide orice purici și pentru a ajuta la controlul acarienilor de praf
 • Spălați frecvent lenjeria de pat cu pudră de spălat non-biologică și clătiți bine pentru a preveni reacția animalului dvs. la oricare dintre substanțele chimice
 • Luați în considerare trecerea la produse de curățare complet naturale
 • Evitați deodorantele pentru covoare și mobilier moi, deoarece acestea pot irita pielea animalului dvs. de companie
 • Evitați paturile și păturile din lână, puf sau materiale pe bază de pene, deoarece acestea sunt mai susceptibile de a provoca probleme alergice – optați pentru bumbac 100%
 • Evitați să folosiți lumânări parfumate, odorizante și uleiuri esențiale – unele dintre acestea sunt foarte toxice pentru câini

Concluzie:

Alergiile la câini sunt frecvente și pot provoca disconfort semnificativ. Identificarea tipului de alergie este crucială pentru un tratament eficient. O rutină de îngrijire bine concepută, care încorporează produse adecvate, poate ajuta foarte mult la gestionarea și atenuarea alergiilor cutanate, asigurând o viață de zi cu zi mai fericită și confortabilă pentru animalul tău iubit. Nu uitați întotdeauna să vă consultați cu un medic veterinar pentru un diagnostic adecvat și îndrumări în gestionarea alergiilor câinelui dvs.