Blog - pet friendly, Toaletare si ingrijire

Reacțiile alergice ale câinelui la înțepătura de purice

Reacțiile alergice ale câinelui la înțepătura de purice

Reacțiile alergice ale câinelui la înțepătura de purice, cunoscută și sub numele de dermatita alergică sau hipersensibilitatea la muscatura de purice, reprezintă o afecțiune des întâlnită la câini și pisici.

Intensitatea disconfortului și mâncărimea rezultată din înțepătura de purice pot varia considerabil de la un individ la altul. Această variație există din cauza faptului că unii indivizi (câini/pisici) dezvoltă alergii la înțepătura de purice. Simptomele se manifestă atunci când un purice înțeapă un animal care este alergic (hipersensibil) la una sau mai multe proteine (alergeni) din saliva puricelui. Un individ care nu este alergic poate experimenta doar o mâncărime ușoară pentru o perioadă scurtă în zona înțepăturii. În schimb, animalele cu alergie la înțepătura de purice pot resimți mâncărime intensă oriunde pe corp, indiferent de locul în care a avut loc înțepătura; pe măsură ce expunerea la purici continuă, intensitatea mâncărimii tinde să crească, provocând căderea părului și alte probleme dermatologice, inclusiv infecții. Uneori, doar una sau două înțepături de purice pe săptămână pot fi suficiente pentru a declanșa și menține reacția alergică și mâncărimea.

Această afecțiune poate apărea la animale de orice vârstă, dar, de obicei, începe să se manifeste la câini și pisici între vârsta de 1 și 5 ani. De obicei, simptomele sunt mai evidente în timpul verii, dar nu se limitează doar la această perioadă.

Diagnosticul se stabilește adesea pe baza simptomelor, a prezenței puricilor în blana animalului (purici și/sau excremente de purici) și a îmbunătățirii stării acestuia după tratament. Adesea, în momentul examinării, pe animal pot fi foarte puțini purici sau chiar deloc, din cauza scărpinatului excesiv.

La caini, manifestările alergiei la înțepătura de purice constau, în principal, în tendința de a se scărpină și în consecințele acestei acțiuni (precum leziuni, în cazul în care mâncărimea este intensă). Gradul de mâncărime poate varia de la ușoară la severă și, în general, tinde să se accentueze pe măsură ce individul înaintează în vârstă. Zonele pielii cele mai susceptibile de a fi afectate includ regiunea dorsolombară, baza cozii, membrele posterioare și zona abdominală; cu toate acestea, în cazurile severe, întregul corp poate fi afectat. Aceste zone ale pielii afectate pot deveni foarte iritate și pot prezenta mici umflături, cruste, eroziuni, roșeață și căderea părului; inflamația pielii poate favoriza dezvoltarea de infecții bacteriene.

La pisici manifestările alergiei la înțepătura de purice pot varia. La fel ca și câinii, pisicile pot dezvolta leziuni similare, dar în cea mai mare parte, se observă apariția de mici umflături și cruste în zona capului, gâtului și a burtii. Zonele afectate ale pielii prezintă adesea o iritație pronunțată, iar pisicile au tendința de a se scărpină excesiv sau de a-și linge pielea, ceea ce poate duce la căderea părului. Unele pisici pot prezenta zone simetrice de chelie, mai ales pe mijlocul și partea inferioară a spatelui și/sau pe membrele posterioare. De multe ori, linsul (ca modalitate de scărpinat) poate fi confundat cu toaletarea, dar în cazul prezenței mâncărimii, acesta este însoțit și de căderea părului.

Pentru a trata și preveni această afecțiune, este esențial să luăm măsuri pentru a evita înțepăturile de purici. Acest lucru implică, în mod obișnuit, eliminarea puricilor de pe animalul alergic, dar și din mediul în care trăiește (curte sau casă), precum și de pe celelalte animale cu care împarte acest mediu.

Folosirea doar a zgărzilor antipurici nu este suficientă. Este recomandat să utilizați un produs topic, cum ar fi pipetele, sau un tratament oral sub supravegherea medicului veterinar. Aceasta asigură eficacitatea produsului utilizat și respectarea administrării corecte.

Medicul veterinar poate, de asemenea, să vă prescrie un tratament medicamentos, cum ar fi antiinflamatoare, antihistaminice sau antibiotice (în cazul în care se constată o infecție bacteriană a pielii). Este crucial să urmați cu strictețe schema de tratament stabilită de medicul veterinar, chiar și în situația în care simptomele dispar (încetarea prematură a tratamentului poate duce la reapariția mâncărimii) sau în cazul în care acestea nu dispar (deoarece simptomele pot necesita câteva săptămâni pentru a se ameliora complet).

Pentru indepartarea puricilor se recomandam sampoanele, sprayu-urile si parfumurile repelente (care resping parazitii) pe baza de plante cum ar fi:

Aici sunt câteva informații utile despre reacțiile alergice ale câinelui la înțepătura de purice:

  • Dacă aveți un animal alergic la înțepătura de purice, o singură înțepătură poate declanșa o mâncărime care să persiste timp de o săptămână. Este posibil să nu observați purici pe animal, dar să aveți un animal care suferă de alergie la înțepătura de purice.
  • Discutați cu medicul veterinar despre opțiunile de tratament potrivite pentru animalul dumneavoastră.
  • Nu presupuneți că absența puricilor este garantată doar pentru că nu îi vedeți.
  • Evitați să aplicați produse destinate tratării mediului pe animale.
  • În cazul pisicilor, utilizați exclusiv produse antiparazitare destinate lor (la fel și pentru câini).