Blog - pet friendly, Toaletare si ingrijire

10 erori pe care ar trebui să le evităm în îngrijirea câinilor

ingrijirea cainilor - 10 erori

10 erori pe care ar trebui să le evităm în îngrijirea câinilor

Nu putem sublinia suficient cât de vitală este îngrijirea regulată pentru sănătatea pielii și a blanii câinelui nostru. Cu toate acestea ar trebui să fim conștienți de elementele de bază ale îngrijirii și să evităm erorile comune pentru a avea o rutină eficientă de îngrijire și pentru a nu provoca iritații și disconfort câinelui nostru. Deci să vedem câteva greșeli comune făcute în rutinele de îngrijire a câinilor.

1. Utilizarea șampoanelor umane în îmbăierea câinilor

Una dintre cele mai frecvente erori atunci când facem baie câinelui este folosirea șampoanelor umane. PH-ul pielii câinilor este diferit de cel al oamenilor. Acesta variază între 6,8 și 8,0 cu un pH mediu de 7,5, în timp ce în pielea umană de la 4,8 la 5,8. Cu toate acestea, diferența majoră dintre pielea umană și cea a câinilor este că la cea a câinilor le lipsește mantaua acidă, o peliculă fină care protejează pielea de bacterii, viruși și alți potențiali contaminanți care ar putea pătrunde în piele, precum și grosimea pielii care la câini este mai subțire. Deci, blana acționează și ca un scut pentru piele.

Majoritatea produselor de îngrijire umană sau ieftine au fost concepute pentru baie frecventă și produc spume foarte generoase; au profile puternice de iritație care conțin sulfați de sodiu (SLS, SLES) care asigură o curățare excesivă care curață blana și pielea de uleiurile sale naturale. Acest lucru perturbă bariera pielii făcând-o susceptibilă la ciuperci și bacterii care ar putea duce la sensibilizarea pielii pe termen lung, ducând la un cerc vicios de diferite afecțiuni ale pielii, mai multă secreție de sebum și miros neplăcut persistent. Toate cele de mai sus fac șampoanele umane nepotrivite pentru animalele de companie și ar trebui să evităm să le folosim pentru baia câinilor noștri.

2. Tunsori excesiv de scurte

Este greșit să tunzi complet blana câinilor și să le expui pielea la factori externi de mediu (radiații solare, poluanți, condiții meteorologice). Pielea câinilor este mult mai puțin groasă decât a oamenilor; în același timp, așa-numita mantie acidă este absentă. Mantaua acidă înconjoară pielea umană și o protejează de creșterea ciupercilor și bacteriilor.

Pielea umană este direct expusă factorilor de mediu fără impact, în timp ce la câini, pielea are nevoie de un strat de păr pentru protecție pentru a menține sănătatea pielii. Când pielea este expusă – mai ales în anotimpurile cu radiații solare intense – câinele nostru riscă arsuri solare, dar și răni și expunerea pielii la bacterii și ciuperci dăunătoare. În plus un aparat de ras prost sterilizat sau foarte fierbinte care atinge pielea câinelui îl poate răni, iar bacteriile pot provoca apoi ulcere.

3. Neglijăm tăierea unghiilor

Unghiile de câine, deși în ritmuri diferite, cresc ca ale noastre. În consecință, unghiile lor – în special la câinii care trăiesc în mod tradițional în principal în interior, cu un contact minim al labelor cu suprafețe aspre, cum ar fi asfaltul și pământul care acționează ca niște tocitori naturale – trebuie tăiate cu o mașină specială de tăiat unghii pentru animale de companie. Vă recomandăm ca tunderea unghiilor să fie făcută de un medic veterinar sau un îngrijitor profesionist de animale de companie cu instrumente speciale pentru a evita rănile.

4. Lăsați șampon pe ochii și urechile animalului de companie

Șamponul și apa în ochi, dar cel mai important în urechile câinelui, pot provoca iritații și inflamații severe. Avem mare grijă atunci când ne spălăm câinii, în special câinii cu urechi mici sau drepte, să nu intre apă și șampon în ele. Pentru a săpuni capul câinelui, putem crea spumă pe palme și curățăm cu grijă zona din jurul ochilor, urechilor și a nasului, în timp ce ne putem clăti cu grijă și răbdare cu un debit mic de apă sau turnând cu grijă apă cu mâna.

5. Îngrijire grăbită

Baia în grabă, clătirea și uscarea incompletă pot provoca un disconfort semnificativ câinelui nostru, deoarece pot provoca iritații ale pielii, piele uscată sau uleioasă și, în cele din urmă, mâncărimi intense. Îmbăierea câinilor noștri necesită timp și răbdare, deoarece necesită pregătire. Ar trebui să spumăm bine, în timp ce este, de asemenea, esențial să clătim foarte bine și să nu lăsăm reziduuri pe șampon și balsam pe haină. În cele din urmă, trebuie să uscăm cu grijă câinele cu un uscător și să nu lăsăm reziduuri de umezeală pe blană.

6. Nu periem blana

Este esențial pentru îngrijirea corespunzătoare a câinelui nostru să-l periați atât înainte cât și după baie. Periajul înainte de baie îndepărtează murdăria și corpurile străine în timp ce descurcăți blana și îndepărtați o parte a părului mort. Permite șamponului să intre în blană și piele în mod corespunzător, să-l curețe, să-l hidrateze și să îndepărteze părul mort care nu a dispărut prin periaj. După baie, periajul ajută la distribuirea uleiurilor naturale ale pielii și a nutrienților produselor pe blană, îndepărtează ultimul fir de păr liber și oferă blănii o ventilație adecvată și îndepărtarea posibilei umidități care ar putea fi prinse.

7. Încetăm să ii îngrijim iarna

Când vremea este caldă, îmbăierea câinelui poate fi mai ușoară și necesită mai puțin timp, dar nevoia câinilor de a avea un păr curat și bine îngrijit este aceeași pe tot parcursul anului. Poate chiar mai mult iarna, deoarece umezeala și noroiul ne pot face cainele să se murdărească mai des și mai des. Așa că nu trebuie să neglijăm în niciun moment îngrijirea câinelui nostru. Dacă iarna îmbăierea acasă devine dificilă, putem stabili o rutină cu câteva vizite la un îngrijitor profesionist de încredere pentru animale de companie.

8. Scoatem câinele afară imediat dupa baie

Motivul aparent este că toți câinii au tendința de a se rostogoli pe sol și iarbă imediat după baie din diverse motive (ameliorarea stresului, scăparea de posibila umiditate pe care o simt, joacă și diverse alte motive). În acest caz, va trebui să repetăm ​​întreaga procedură sau să avem un câine mai murdar decât înainte. Un alt motiv este că atunci când ne spălăm câinele, activăm porii pielii și rădăcina părului, așa că trebuie să acordăm suficient timp pielii și blanei să se regleze înainte de a ne expune la condiții externe.

9. Nu menținem program și consecvență

Îngrijirea unui câine necesită timp și pune animalul nostru de companie într-o situație și un mediu care îi poate provoca stres și oboseală. Deci, cu cât suntem mai consecvenți în rutina de îngrijire prin menținerea unui program cu frecvența corespunzătoare, ne familiarizăm treptat câinele cu procesul și le facem viața mai ușoară. In acelasi timp, prin mentinerea unei rutine sistematice de ingrijire, mentinem o stare mai buna a blănii între îngrijiri, reducând durata și stresul fiecărei băi. După ce am remarcat acest lucru, să discutăm despre importanța ridicată a antrenamentului.

10. Nu obișnuim câinele cu programul de îngrijire

Antrenamentul este esențial în îngrijire la fel de mult ca și în alte aspecte ale vieții de zi cu zi a câinelui. Pentru a se asigura că vor fi calmi și vor avea cât mai puțin stres posibil în timpul îngrijirii, câinele nostru trebuie să se obișnuiască cu atingerea pe tot corpul, contactul cu apa, uneltele și accesoriile și contactul cu alte persoane. Trebuie să ne asigurăm că procesul este cât mai plăcut, cu multe laude și să avem suficientă răbdare. Este posibil să nu se realizeze imediat și nu există garanții cu privire la măsura în care animalul nostru de companie va fi confortabil în îngrijire. Cu toate acestea, cu răbdare, consecvență, încurajare și familiaritate, câinele nostru va putea, dacă nu să se bucure, să tolereze cu siguranță procesul de îngrijire fără prea mult stres.